Home

Honderdduizend kijkers per televisieuitzending, halfvolle tribunes en in één seizoen twee failliete clubs. We hebben het hier over de Jupiler League, een competitie die eerder lijkt op één van de Twentse onderbond dan ’s lands tweede voetbalcompetitie. Gisteren kwam het nieuws naar buiten over de toetreding van twee zogeheten beloftenteams aan die 2e voetbalcompetitie van het land. Kandidaat voor deze twee plekken zijn de tweede elftallen van Ajax, PSV en FC Twente. Een toetreding die op z’n zachtst gezegd uiterst dubieus genoemd mag worden.

Dertien van de zestien clubs stemden onder protest in met het besluit dat min of meer kan worden gezien als het failliet van de Jupiler League. De dubieuze omstandigheden van het besluit laten namelijk niets te wensen over. Televisiezenders FOX en Eredivisie Live eisten een attractievere competitie. En wat is dan beter dan door middel van de toevoeging van een tweede elftal van een topclub? Dit onder de noemer dat de Jupiler League een ‘kweekvijver voor talent’ moet zijn. Dat de instemming min of meer onder dwang tot stand kwam, wordt het liefst verzwegen. De productiekosten van de televisieuitzendingen zouden nl. bij de clubs komen te liggen als zij niet tot een akkoord zouden komen met FOX en Eredivisie Live.

De omgekeerde wereld hoor ik u denken? Het wordt nóg mooier. Clubs uit de Topklasse kunnen promotie nl. vergeten. Waar de KNVB drie jaar geleden een promotierecht invoerde, bleek er nog geen enkele club in staat om aan de té hoge eisen van de bond te voldoen. Dit voorjaar was het diezelfde bond die besloot om de eisen soepeler te maken om de aansluiting vanuit de Topklasse naar de Jupiler League makkelijker te maken. En nu zijn het de clubs zélf die het promotierecht naar de Jupiler League weten uit te sluiten. Op arrogante wijze besloten zij om het geld dat verdiend wordt uit de televisierechten niet te willen delen met een promovendus uit de Topklasse. Een totaalbedrag dat komend jaar aanzienlijk hoger lag dan voorheen blijkt dus belangrijker dan aan wens om écht kwaliteit aan de Jupiler League toe te voegen. Of zoals de voorzitter van de Topklasse vanochtend nog meldde: ‘Dit is een afgang van de bovenste plank’.

Drie  jaar geleden beoogde de KNVB om de takken van het betaalde voetbal en die van de amateurs dichter bij elkaar te brengen. En wat is de balans die we na drie jaar kunnen opmaken? AGOVV, RBC Roosendaal en SC Veendam zijn inmiddels uit het betaald voetbal verdwenen, de poging om een impuls te geven aan de Eerste Divisie is jammerlijk mislukt en inmiddels staat er jaarlijks minstens één club op omvallen.

In 1997 stond na de dood van Ajacied Carlo Picornie op voorspraak van de KNVB een spreuk op de shirts van Ajax en Feyenoord in het kader van een ‘Jaar van Bezinning’. Misschien wordt het 16 jaar later weer eens tijd om de KNVB weer even aan deze spreuk te herinneren. ‘Voetbal, verziek het niet.’

Plaats een reactie